65cc7458115cd32b9a0feb130
انواع میلگرد و کاربرد آن در صنعت ساخت و ساز

 

میلگرد یکی از محصولات فولادی است که کاربرد زیادی در صنایع، به ویژه صنعت ساختمان سازی دارد. میلگردها در حالت کلی به دو دسته ساده و  آجدار تقسیم بندی می شوند و می توان آن را به دو حالت شاخه و کلاف در بازار یافت.

میلگرد چیست؟

میلگرد که مخفف “میله تقویت کننده” است، میله ای فلزی می باشد که به منظور کمک به افزایش مقاومت کششی بتن استفاده می شود. در نتیجه به سازه های بتنی کمک می کند تا در برابر بارهای کششی، خمشی، پیچشی و برشی ایستادگی بالایی داشته باشد.

میلگرد معمولاً در سازه های بتنی قابل مشاهده نیست؛ زیرا که درون سازه بتنی مدفون می شود. برای ساخت میلگرد از فولاد استفاده می شود؛ چرا که فولاد مانند بتن دارای خواص انبساط حرارتی است که اثرات ناشی از تغییر دما را کاهش می دهد. همه میلگردها به صورت صاف و صیقلی  ساخته نمی شوند و به منظور جلوگیری از لغزش در ساختار بتنی، میلگرد را نیز به صورت آجدار می سازند.

استانداردهای بین المللی میلگرد

برای تولید میلگردها از استانداردهای مختلفی استفاده می گردد. تمام استانداردهای مورد استفاده توسط سازمان بین المللی تهیه و کاملا مورد تائید آن ها می باشد. از این رو در زمان خرید میلگرد باید به این موضوع دقت داشت تا بتوان بر اساس استاندارد تولید، محصول مورد نیاز را خریداری نمود.

هر کشوری استاندارد خاصی را  برای تولید میلگرد  استفاده می کند. در کل مجموعه استانداردهای موجود برای میلگرد عبارتند از:

  • استاندارد ملی روسیه (GOST 5781)
  • استانداردهای صنعتی ژاپن (JIS G3112)
  • مؤسسه استانداردهای آلمان (DIN 488)
  • مؤسسه استانداردهای بریتانیا (BSI BS4449)
  • استاندارد ایالات متحده (ANSI/AWS D1/4)
  • سازمان بین‌المللی استاندارد (ISO 6935)
  • آیین‌نامه بتن کانادا (CSA-A23.3-04)
  • آیین‌نامه استرالیا برای میلگردهای آجدار

استانداردهای میلگرد در ایران

در ایران، کارخانه ذوب آهن اصفهان، به عنوان پیشگام در صنعت فولاد، از استانداردهای روسی برای  تولید میلگرد استفاده می کند. استانداردهای دیگری نیز برای تولید میلگرد در ایران وجود دارد که به مجموع آن ها، ISIRI 3132  گفته می شود. ISIRI 3132 چکیده استانداردهای جهانی DIN ,EN ,JIS ,ASTM ,ISO   است که در ادامه به معرفی و ارائه توضیح مختصری در رابطه با آن ها می پردازیم.

استاندارد DIN: از استاندارد DIN آلمان در بیشتر کشور های اروپایی استفاده می شود. استفاده از میلگرد تولیدی با این نوع استاندارد در مناطقی که به مقاومت بالا در ساخت و ساز نیاز است، مخرب خواهد بود؛ زیرا در این نوع استاندارد، تیرآهن با روش ترمکس تولید می شود که از مقاومت لازم برای مناطق مذکور برخوردار نیست.

استاندارد روسیه: میلگرد روسی طبق استاندارد GOST 5781 کشور روسیه تولید می شود که بر اساس آن میلگردهایی تا سایز ۴۰ را تولید می کنند. در این استاندارد، میلگردها به چهار دسته کلی تقسیم می‌شوند که در بازار آن ها را با نام های A1، A2، A3 و A4 می شناسند.

میلگرد نوع A1

به میلگرد A1 به دلیل نداشتن هیچ گونه آجی، میلگرد ساده می گویند. این نوع میلگرد در آیین نامه به F240  معروف است. میلگرد A1، بر خلاف میلگردهای آج دار،به دلیل برخورداری از مقاومت کم تر، برای عملیات جوشکاری و آهنگری مناسب است؛ همچنین تغییر شکل پلاستیکی این محصول در محدوده ۱۵ درصد مشخص می شود. لازم به ذکر است که به میلگرد A1، میلگرد داکتیل  هم گفته می شود.

میلگرد نوع A2

میلگردهای نوع A2 دارای آج هستند و نسبت به میلگردهای ساده از مقاومت بالاتری برخوردارند. این نوع از میلگردها به دلیل نداشتن سختی بالا، به میلگردهای نیمه سخت نیز معروفند. از  این مدل میلگرد در دیوارهای برشی و برای ساخت خاموت ها استفاده می کنند. میلگرد نوع A2 در آیین نامه با S340 شناخته می شود. باید اضافه کرد که تغییر شکل پلاستیکی این محصول در محدوده ۱۹ درصدتعیین شده است.

میلگرد نوع A3

میلگرد A3 نیز مانند نوع A2 در رده نیمه سخت، با شکل‌ پذیری و جوش ‌پذیری کم قرار دارد؛ با این تفاوت که میلگرد A3 مقاومت بالاتری نسبت به نوع A2 دارد. میلگردهای A3، در ستون ها و تیرها کاربرد دارند اما به هیچ عنوان برای عملیت جوشکاری مناسب نیستند.

میلگرد نوع A4

میلگرد A4 یا آج ۵۰۰ در آخرین رده سختی قرار دارد و به آجدار مرکب معروف است. این نوع میلگرد از سختی، خاصیت شکل‌ پذیری و جوش ‌پذیری بالایی برخوردار است و در اجزای دیوارهای برشی و قاب خمشی به کاربرده می شود. قیمت میلگرد A4 نسبت به میلگردهای دیگر نیز گران‌تر است. معمولا کارخانه های ذوب آهن و فولاد کویر کاشان جزو بهترین تولیدکنندگان این نوع میلگرد هستند.

انواع میلگرد از نظر ظاهر و جنس

میلگرد بدون شک یکی از مهم ترین مصالح امروزی است. این محصول با ارزش فولادی پایه اصلی سازه های امروزی است و بدون این بخش فلزی، پیشبرد ساخت و ساز به شکل امروزی غیرممکن بود. استاندارد میلگرد بدون شک یکی از عوامل مهم مورد توجه طراحان سازه های بزرگ و کوچک می باشد. خواص مکانیکی این محصول با توجه به استاندارد ساخت آن تغییر می کند و همین امر باعث می شود تا کاربرد آن در قسمت های مختلف متفاوت باشد. در این مقاله به بررسی انواع کلکتور میلگرد استاندارد در دنیا و ایران پرداخته ایم و مشخصات هر کدام را توضیح می دهیم.

میلگردها از نظر ظاهر

میلگردها از نظر ظاهر فیزیکی و یا حالت دارای دو مدل هستند. از این رو افراد می توانند نوع میلگرد را با توجه به ظاهر آن نیز تشخیص دهند. در کل میلگردها از نظر ظاهری به دو دسته زیر تفکیک می شوند:

  • میلگرد شاخه ای
  • میلگرد کلاف

میلگردها از نظر جنس و نوع

انتخاب میلگرد مناسب برای پروژه تا حد زیادی به مواد مورد استفاده برای ساخت میلگرد و همچنین آنچه برای پوشش آن استفاده می شود، بستگی دارد. میلگرد، فولاد کربنی استاندارد در صنعت بتن و ساخت و ساز است، اما ممکن است در محیط هایی با رطوبت بالا به خوبی مقاومت نکند. یک میلگرد با روکش اپوکسی ممکن است در کاربردهای مربوط به محیط های مرطوب بهتر عمل کند و استحکام و دوام بتن را بدون خوردگی حفظ کند. از این رو می بایست با توجه به محیط پروژه و حجم آن نوع میلگرد را انتخاب نمود. در کل میلگردها از نظر جنس و نوع به ۶ دسته زیر تقسیم می شوند:

۱.اروپایی

هر کدام از میلگردهای برشمرده دارای نقاط قوت و ضعف ویژه خود هستند. میلگرد با استاندارد اروپایی از ماده ای به نام منگنز ساخته شده است که در مناطق زلزله خیز و برای سازه هایی که ساختاری یکپارچه دارند مناسب نخواهد بود؛ با این حال، کار با این محصول بسیار ساده است.

۲. فولاد کربن

متداول ترین نوع میلگرد، میلگرد فولاد کربن است که آن را نوار سیاه نیز می نامند. با توجه به اینکه این نوع میلگرد در برابر رطوبت مقاومت زیادی ندارد، میزان زنگ زدگی در آن بالا خواهد بود و استفاده از آن در مناطقی که رطوبت بالایی دارند، مناسب نیست.

۳.پوشش اپوکسی

میلگرد نوع اپوکسی را در واقع می توان همان فولاد کربن نامید که با اپوکسی پوشانده‌ شده است. این محصول در حدود ۷۰ تا ۱۷۰۰ برابر فولاد کربن در مقابل زنگ زدگی مقاوم است. هر نوع آسیب به این محصول، به دلیل پوشش ظریف اپوکسی آن، می تواند میلگرد را با مشکل مواجه کند و مقاومت آن را در برابر زنگ زدگی کاهش دهد.

۴.گالوانیزه

در مورد میلگرد گالوانیزه می توان گفت که این محصول نسبت به فولاد کربن، تنها ۴۰ برابر مقاومت بیشتری در برابر رطوبت دارد. علاوه بر این، قیمت آن نیز نسبت به میلگرد اپوکسی بیشتر است.

۵.فایبرگلاس لیمر

پلیمر تقویت شده با الیاف (FRP)، یک ماده کامپوزیتی است . الیاف معمولاً شیشه، کربن یا آرامید هستند، اگرچه گاهی اوقات از الیاف دیگری مانند کاغذ یا چوب یا آزبست استفاده می شود. FRP ها معمولا در صنایع هوافضا، خودروسازی، دریایی و ساخت و ساز استفاده می شوند.

۶.فولاد ضدزنگ

فولاد ضدزنگ، نوعی آلیاژ آهن با مقدار حداقل ۱۰.۵ درصد کروم است که باعث می شود فلز در برابر خوردگی و زنگ زدگی مقاوم شود. میلگرد ضد زنگ از استحکام و مقاومت خوبی در برابر خوردگی برخوردار است. به همین خاطر از این میلگرد برای تقویت بتن در سازه هایی مثل پل ها، بزرگراه ها، ساختمان ها و … استفاده می گردد.

میلگرد استیل

میلگرد استیل از آلیاژ سری ۳۰۰ تولید می شود. این نوع میلگرد به دلیل داشتن مقدار زیاد نیکل و کروم، علاوه بر این که اکسید نمی شود، خاصیت مغناطیسی هم ندارد. از میلگردهای  استیل که دارای دو نوع ضد زنگ و کربن دار هستند در مناطق مرطوب استفاده می شود.

میلگرد نرمال

میلگرد نرمال معمولا در سایزهای ۳ تا ۱۱ متر تولید می شود. تفاوت آن با میلگردهای معمولی در گرید یا آنالیز، ترکیبات شیمیایی، میزان مقاومت تسلیم و تنش کشش است. از این نوع میلگرد در صنایع فنر سازی، برای افزایش تقویت فونداسیون، افزایش مقاومت بتن و همچنین به عنوان میلگرد حرارتی استفاده می شود.

میلگرد بستر

میلگردهای بستر شامل دو میلگرد موازی هستند که با فاصله ۵.۵، ۱۱ و ۱۵ سانتیمتر از یکدیگر قرار دارند. معمولا طول این میلگردها حدود ۳ متر است و یک مفتول نیز به صورت عمودی یا زیگزاک به آن دو جوش داده می شود. از میلگردهای بستر برای افزایش مقاومت در برابر تنش های خمشی و برشی استفاده می شود. علاوه بر این، آرماتور بستر بر باربری عمودی و مایل ستون‌ های ساختمان تاثیر خوبی دارد. از دیگر مزیت های آن می توان به عدم نیاز به دوغاب بندی و  استحکام در برابر زلزله اشاره کرد.

میلگرد تقویتی

از میلگردهای تقویتی برای بخش هایی که نیاز به مقاومت بیشتر دارند استفاده می شود. بیشترین مورد استفاده از آن ها در سقف های تیرچه بلوک، فونداسیون و دیوار برشی است؛ این نوع میلگرد با شمش فولادی نورد گرم تولید می شود و قابلیت خم شدن تا ۱۸۰ درجه را نیز دارد.

میلگرد کامپوزیتی (FRP)

میلگرد فایبرگلاس یا FRP محصولی کامپوزیتی است که جایگزین میلگرد فولادی شده و آسیب های ناشی از خوردگی میلگرد در محیط های خورنده و اسیدی را به میزان قابل توجهی کاهش می دهد.  استفاده از میلگرد کامپوزیتی (FRP) (لینک به مقاله میلگرد کامپوزیت) بهترین گزینه برای تقویت بتن در مکان هایی است که بتن باید با میدان های الکتریکی و مغناطیسی در تماس باشد. از میلگرد FRP می توان برای طراحی و ساخت ساختمان های جدید نیز استفاده کرد. میلگرد FRP با خواص مطلوب خود باعث کاهش قطر و افزایش فاصله بین میلگردها در اعضای بتن مسلح مانند دال، تونل، فونداسیون و غیره می شود و همچنین باعث افزایش میرایی ایجاد شده در سازه در برابر ارتعاشات ناشی از زلزله می شود.

میلگرد کلاف

میلگردهای کلاف حالتی از انواع میلگردهای ساده و آجدار هستند. میلگردهای کلاف ساده بسته به سفارش مشتریان از سایز ۵.۵ تا ۱۰  و کلاف های آجدار نیز با میلگردهای A2 و A3 ساخته می شوند. میلگردهای کلاف را به منظور افزایش استحکام سازه‌های بتنی، استحکام دیوارها و ستون‌ های آجری، استحکام بلوک ‌ها و استحکام اتصالات گازی استفاده می کنند.

میلگرد HSD

میلگردهای HSD نوعی از میلگردهای آجدار هستند که در فرآیند تولید آن ها تغییراتی اعمال می شود تا مقاومتشان به شدت افزایش یابد. در ساخت و تولید میلگردهای HSD از مقدار کمی کربن استفاده می شود از این رو این میلگردها برای جوشکاری مناسب هستند. به علاوه، میلگردهایHSD، دارای استحکام کششی بالا و قابلیت چکش خواری مناسبی هستند.

میلگرد زیگزاگ

میلگردهای زیگزاگ که در اصطلاح به آن خرپا هم گفته می شود نوعی اتصال از دو مدل میلگرد ساده و آجدار است که از طریق جوش یا قلاب به یکدیگر متصل می شوند. در این میلگرد، ۳ میلگرد آجدار در قسمت پاین و بالا قرار می گیرد و میلگردهای ساده که عموما از آنالیز A1 می باشند، در کنارهای میلگرد خرپا جای می گیرند. برای تولید میلگردهای زیگزاگ بهتر است از روش نورد گرم استفاده گردد. از این نوع میلگرد در ساخت انواع سقف استفاده می شود.  

میلگرد ترانس

میلگردهای ترانس نسبت به سایر میلگردها دارای ظاهری کاملا متفاوت هستند، زیرا پس از تولید با عملیات پولیش، سطح صاف و صیقلی پیدا می کنند. این نوع میلگرد از مقاومت و سختی بالایی برخوردار است . شیوه پولیش زنی کیفیت میلگردهای ترانس را تعیین می کند. فرایند پولیش زنی به دو دسته تک پولیش و دو پولیش تقسیم بندی می شود.

میلگرد حرارتی

ترک بتن باعث کاهش استحکام سازه می شود؛ بنابراین استفاده از میلگردهای حرارتی به منظور جلوگیری از ترک خوردگی بتن از جمله تهمیداتی است که می توان انجام داد. به میلگردهای حرارتی میلگردهای افت حرارت نیز می گویند. عمده استفاده از میلگردهای حرارتی، در سقف های تیرچه بلوک، عرشه فولادی و سقف های کرومیت است.

روش های اتصال میلگرد

اتصال صحیح میلگردهای تقویت کننده برای یکپارچگی بتن مسلح بسیار مهم است. اتصال میلگردها از جمله عملیاتی است که می بایست توجه ویژه ای در ساخت و ساز به آن داشت. همان گونه که می دانید میلگردها در طول های ۱۲متری تولید می شوند؛ از این رو برای استفاده از میلگردها در طول های بیشتر، باید آن ها را  به یکدیگر متصل نمود. برای اتصال میلگردها از روش های متفاوتی استفاده می گردد که از جمله آن ها می توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • اورلب (وصله پوششی)
  • کوپلر (وصله مکانیکی)
  • جوش فورجینگ یا جوشکاری

اتصال میلگرد به روش اورلب (وصله پوششی)

اورلب میلگرد، در واقع همان اتصال و همپوشانی میلگردها است. بعضی مواقع همپوشانی میلگردها برای انتقال بار از یک میلگرد به میلگرد دیگر ضروری است. به طور کلی چند روش برای همپوشانی میلگردها یا اورلب میلگرد  وجود دارد که می توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • اتصال میلگرد با استفاده از فرآیند جوشکاری
  • اتصال میلگرد با سیم
  • جوشکاری انتهای میلگرد
  • اتصال مکانیکی میلگرد

توجه اشته باشید عدم توجه به طول مناسب اورلب، باعث از بین رفتن مکانیزم سازه می شود و بسیار خطرناک خواهد بود.

اتصال میلگرد به روش کوپلر (وصله مکانیکی)

کوپلر روشی است که در اتصالات میلگرد معمولی استفاده می شود. کوپلرها همچنین برای استفاده در ستون ها و دیوارهای بتن آرمه مناسب هستند. هر کوپلر میلگرد از یک قطعه میلگرد مجهز به رزوه و یک اتصال دهنده در انتهای آن تشکیل شده است. در حقیقت با این اتصال، دو میلگرد از نظر ساختاری به یک میلگرد تبدیل می شوند. کوپلرها باعث افزایش قدرت تحمل نیرو و فشار وارده می شوند و کیفیت اجرای بتن را بالا می برند.

کاربرد دیگر کوپلر میلگرد در دیوارهای دیافراگمی است که گاهی ارتفاع آن ها به ۴۰ متر می رسد. از کوپلرها در ساخت پل، سد، پتروشیمی، صنعت نفت و گاز و غیره استفاده می کنند. به طور کلی می توان گفت در هر سازه ای که نیاز به استحکام بالا دارد، از کوپلر استفاده می شود.

اتصال میلگرد به روش جوش فورجینگ یا جوشکاری

در فرآیند فورجینگ، دو سر میلگرد معمولا در اثر سوختن گاز استیلن، حالت خمیری پیدا می کنند و با اعمال فشار مکانیکی، دو میلگرد به یکدیگر متصل می شوند. در این روش جزء روش های جوشکاری ذوبی کامل به شمار نمی آید، چرا که این روش نوعی روش جوشکاری در فاز جامد می باشد که عمل اتصال میلگرد را بدون ذوب کردن کامل فلز پایه به انجام می رساند.

عوامل شکستگی میلگرد

گهگاه به دلایل متعددی برای مقاطع فولادی از جمله میلگرد شکست اتفاق می افتد. همانطور که می دانید میلگردها دارای استانداردهای مختلفی هستند که ترکیبات هر کدام با یکدیگر متفاوت است؛ به عنوان مثال، میلگردهای  نوع A2  دارای سختی متوسط هستند و از کربن کمتری ساخته شده اند؛ بنابراین برای خم شدگی مناسب هستند. در حالی که میلگردهای نوع A4  را نمی توان به دلیل برخورداری از سختی بالا برای بخش هایی که  نیاز به خم شدگی دارند استفاده نمود.

از دیگر دلایل شکستگی، خم کردن بیش از زاویه توصیه شده، استفاده از میلگرد زنگ‌زده و عدم استفاده از ابزار مخصوص است که رعایت هریک از این موارد از شکستگی میلگردها جلوگیری می کند.

میخکوبی خاک با میلگرد

میخکوبی میلگردها در خاک به منظور تقویت سازه و ثابت کردن سازه نگهدارنده انجام می شود و نقش تقویت و مسلح کردن خاک را بر عهده دارد. در فرایند میخکوبی، چاله هایی در سطح خاک ایجاد می شوند تا میلگردها درون آن ها قرار گیرند. بعد از تزریق دوغاب و نصب نوارهای زهکش، بتن پاشی صورت می گیرد. این روال تا رسیدن به تراز کف گود به همین شکل ادامه پیدا می کند.

اندازه گیری قطر میلگرد

به طور کلی میلگردها از سایز ۸ تا ۵۰ میلیمتر تولید می شوند؛ اما گاهی اوقات لازم است که در محل پروژه یا در کارگاه، سایز و قطر میلگرد را اندازه گیری کرد. البته بسیاری از افرادی که در زمینه ساخت وساز فعالیت دارند، می توانند به صورت چشمی سایز آن ها را تشخیص دهند. معمولا برای  تشخیص سایز میلگرد از شابلون، ریسمان، آچار فرانسه و بند انگشت استفاده می شود.

انواع خم میلگرد

میلگردها در اشکال و انواع گوناگونی  تولید و عرضه می شوند. برخی از انواع مختلف این محصول و کاربردهای آن ها شامل موارد زیر است:

میلگرد راستا: از این نوع میلگرد در جهت افزایش مقاومت کششی بتن استفاده می شود.

میلگرد خاموت: برای درست کردن خاموت لازم است فرآیند خم کردن میلگردها به صورت سرد و به وسیله ماشین های مجهز انجام  شود. جالب است بدانید دمای خم کردن میلگردها نیز اهمیت دارد، دمای کمتر از ۵درجه سانتی گراد برای این عملیات مناسب نیست. لازم به ذکر است که خم کردن میلگردهای داخل بتن اصلا توصیه نمی شود. خاموت ها برای جلوگیری از بیرون زدگی آرماتورهای طولی در اثر کمانش، تحمل نیروهای برشی و جلوگیری از گسترش ترک‌ استفاده می شوند.

میلگرد سنجاقی: این مقطع نوعی میلگرد عرضی است  که با نام های رکابی و قلاب دوخت نیز شناخته می شود. برای ساخت میلگردهای سنجاقی معمولا از میلگردهای A2در سایزهای ۸ و ۱۰ استفاده می گردد. این میلگردها باریک و کوچک هستند و از هر دو طرف در زاویه ۹۰یا ۱۳۵ درجه خم می شوند.میلگردهای سنجاقی برای محکم نگهداشتن میلگردهای طولی کاربرد دارند، به راحتی اجرا می شوند و نیازی هم  به افراد متخصص ندارند.

میلگرد خرک: از این نوع میلگرد برای قرار دادن دو شبکه متوالی افقی، با فاصله معین در داخل قالب استفاده می شود (‌در بتن ریزی های کف و فونداسیون‌).

میلگرد رکابی: میلگرد رکابی را برای در امتداد نگه داشتن آرماتورهای طولی یا عمودی در بتن ریزی دیوارها و دال ها، به شکل حرف u  یا بین دو سفره آرماتور(شبکه مش بندی)، استفاده می کنند.

میلگرد ادکا: وظیفه میلگردهای ادکا، که اتکا هم نامیده می شوند، اتصال تیرچه به بال های تحتانی تیر است؛ چرا که گاهی اوقات فضای نشیمن تیرچه ها به اندازه مورد نیاز نیست و بنابراین امکان در رفتن نیز وجود دارد.شیمن تیرچه ها به اندازه کافی نیست و امکان در رفتن وجود دارد، به همین منظور از میلگردهای ادکا استفاده می شود.

میلگرد ممان منفی: میلگرد ممان منفی، روی تکیه گاه نصب می شود. این میلگرد به میلگرد بالایی تیرچه اتصال پیدا می کند. ممان منفی را باید طوری نصب نمود که تا فاصله یک دهانه آزاد از تکیه گاه به طرف داخل دهانه، ادامه داشته باشد. میلگردهای ممان منفی وظیفه تحمل لنگرهای منفی تیرچه ها را دارند؛ به همین منظور از میلگردهای کوچک ۸، ۱۰، ۱۲ یا ۱۴ استفاده می کنند.  این نوع از میلگردها را در قسمت فوقانی بتن سقف و بین دو دهانه مجاور، به کار می برند.

اهمیت شناسایی میلگرد در بتن

شناسایی میلگرد در بتن از اهمیت بالایی برخوردار است. در بسیاری از مواقع، هنگام ساخت و ساز، برش و حفاری سازه های بتنی ضرورت پیدا می کند؛ بنابراین آگاه نبودن از جایگاه میلگرد، ممکن است خسارات جبران ناپذیری را به بار بیاورد.

شناسایی میلگرد در بتن با استفاده از دستگاه هایی مانند دستگاه GPR، میلگرد یاب (Rebar Detector)، فلزیاب (Metal Detectors)، Cover Meters و غیره امکان پذیر است.

تست میلگرد

برای تعیین کیفیت میلگرد لازم است آزمایش هایی بر روی میلگردها انجام گیرد. کیفیت و استحکام آن ها، همچنین تعیین مقاومت کششی و تسلیم، کششی نهایی و تنش گسیختگی به وسیله تست میلگرد انجام می شود. تست میلگرد، شامل تست خمش، تست خستگی و تست کشش است.

اهمیت استفاده از میلگرد در صنعت ساخت و ساز

همانطور که می دانید، برای استحکام ساختمان ها از بتن استفاده می شود. بتن از استحکام بالا و مقاومت زیادی در برابر فشار برخوردار است، با این حال نقاط ضعفی نیز دارد.

یکی از نقاط ضعف بتن این است که در برابر نیروهای کششی و چرخشی مقاومتی ندارد. اینجاست که می توان به اهمیت میلگرد جهت محافظت در برابر نیروهای کششی، پی برد. در هنگام وقوع زلزله، میلگرد به افزایش مقاومت کششی سازه ها کمک می کند و باعث عدم تخریب ساختمان می شود.

ضریب انبساط دمایی در بتن و فولاد، وجه مشترک بین این دو است؛ نزدیک بودن مقدار این ضریب، مانع بروز تنش های اضافی در ساختار بتن در شرایط دمایی مختلف می شود. این مسئله از تخریب زود هنگام بتن جلوگیری می کند.

شرایط نگهداری صحیح میلگرد

میلگردها شرایط خاصی برای نگهداری دارند؛ در ادامه توضیح مختصری در رابطه با آن ها ارائه خواهد شد:

  • قبل از به کار گیری میلگرد باید آزمایش هایی مثل اندازه گیری مقاومت کششی، مقاومت گسیختگی، میزان ازدیاد طول در هنگام گسیختگی و کسب اطمینان نسبت به استاندارد بودن میلگرد، انجام شود.
  • میلگردها باید در محلی انبار شوند تا با مواد خورنده و زیان آور تماسی نداشته  باشند. همچنین باید از افزایش دمای میلگردهای داخل قالب ها، در اثر تابش مستقیم نور خورشید، قبل از بتن ریزی جلوگیری کرد.  در واقع  باید قبل از بتن ریزی، با آب پاشی دمای میلگردها را کاهش داد.
  • معمولاً میلگردهای به قطر ۸ میلیمتر و کمتر می توانند به صورت کلاف تولید شوند. بنابراین مصرف میلگردها با قطر بالاتر از ۱۰ میلیمتر به صورت کلاف، مجاز نیست. باز کردن کلاف با وسیله مناسب و با تأیید دستگاه نظارت، در کارگاه انجام می گیرد.
  • میلگردها باید در محلی انبار شوند که در معرض مستقیم رطوبت نباشند. همچنین لازم است که از میلگردها در برابر وزش باد نیز محافظت گردد.
  • اکیدا توصیه می شود که میلگردها بر روی خاک قرار نگیرند. در غیر اینصورت، میلگردها در تماس با خاک و موادی که دارای املاح خورنده هستند، آلوده می شوند.  استفاده از میلگردهای آلوده باعث جذب رطوبت از طریق املاح و در نتیجه خوردگی در بتن خواهد شد.
  • میلگردها باید طوری انبار شوند که حداقل ۱۵ سانتیمتر از سطح زمین فاصله داشته باشند.
  • میلگردها را باید بر حسب نوع و قطر آن ها تفکیک و انبار نمود. در صورت وجود میلگردهایی با قطرهای مشابه اما با مقاومت و مشخصات مکانیکی متفاوت، باید آن ها را در محل های جداگانه و با علامت گذاری انبار کرد.
  • میلگردهای آلوده به خاک، املاح و مواد زیان آور که از راه تماس با زمین و یا به علل دیگر دچار آلودگی شده اند، باید قبل از مصرف کاملاً تمیز شوند و زنگ زدگی آن ها نیز زدوده شود. این میلگردها تنها در صورتی قابل استفاده هستند که خواص فیزیکی، مکانیکی و شیمیایی آن ها تغییر نکرده باشد و از ویژگی های استاندارد برخوردار باشند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

Call Now Button